Nieuws

Goud op Europees niveau voor de gemeente Voorst

In Oostenrijk werd op zaterdag 28 september door de jury van Entente Florale Europa de goud plaquette uitgereikt aan burgemeester Penninx.

 

 

 

 

 

De wedstrijd:

In 2018 werd de gemeente Voorst uitgeroepen tot “Groenste gemeente van Nederland” en dit goud gaf recht op mee doen op internationaal niveau, genomineerd te worden tot “groenste gemeente van Europa”.

De wedstrijd bestaat sinds 1975 en wordt georganiseerd door de vereniging voor bloemrijkheid en landschap.

Op 16 juli j.l. werd de internationale jury van Entente Florale Europa ontvangen op het gemeentehuis in Twello. Na een indrukwekkende presentatie aldaar trokken de juryleden te voet, per fiets en per bus door de gemeente, speciale aandacht  kreeg de dorpskern Twello. Op verschillende plekken werd aandacht besteed aan “groene” elementen. In de Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk kreeg houtbewerking aandacht en in het centrum werd er door Piet Groters bij de plantenbakken uitleg gegeven over het werk van de Dorpsverfraaiing. Om in aanmerking te komen voor de gouden plaquette wordt het groenbeleid in de breedste zin van het woord onder de loupe genomen. Groenste gemeente word je dus niet zomaar!

De uitslag

Voor de uitslag moest gewacht worden tot zaterdag 28 september.

Burgemeester Penninx, wethouder van der Sleen en een paar medewerkers van de gemeente reisden met een busje af naar Oostenrijk.

’s Avonds werd de uitslag bekend gemaakt. De strijd ging tussen gemeenten uit Italië, Hongarije, Oostenrijk, België, Ierland, Tsjechië, Duitsland en de Nederland.

Blijdschap  verscheen er op de gezichten van de vertegenwoordigers van de gemeente Voorst bij de bekendwording: “groenste gemeente”.

Trots nam burgemeester Penninx de gouden plaquette in ontvangst.

“Gefeliciteerd iedereen, inwoners en medewerkers, die op 16 juli jl. heeft meegedragen aan deze gouden prijs. We zijn trots!”

Voorjaarsmarkt 2019

De voorjaarsmarkt van 11 mei  was een geweldig succes.
Ondanks de slechte weersvoorspellingen werd het een perfecte dag.
Centraal op de markt stond de aktie voor de sponsoring voor de aanschaf  van een nieuwe tractor.
Het was hartverwarmend te zien hoe de Dorpsverfraaiing wordt gewaardeerd en met de geweldige opbrengst in de 'collectepot' heeft de Stichting al een flink startbedrag voor de aanschaf binnengekregen.

Onze dank gaat uit naar iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd.

Lid in de orde van Oranje Nassau

Vrijdag 26 april 2019 zijn we met het hele team bij Schoneveld Breeding geweest om het nieuwe bedrijf te bewonderen. Dat was een zeer leerzame ochtend.

Echter dit bezoek was tevens bedoeld als middel om de beide genomineerden naar Korderijnk te lokken waar ze door burgemeester Jos Penninx in het zonnetje werden gezet en de versierselen kregen die horen bij lid in de orde van Oranje Nassau.

Proficiat Jan Klein Swormink en Annemiek Taverne.

Dorpsverfraaiing in de problemen

De tractor van de Dorpsverfraaiing is dusdanig kapot dat reparatie niet raadzaam is.
Een groot probleem. De tractor is het vervoersmiddel voor de watertank.

“De tractor was niet de jongste meer” aldus dhr. Jansen, voorzitter van de Dorpsverfraaiing. “We hadden echter verwacht dat de levensduur nog een paar jaar langer zou zijn. Onze watertank is onmisbaar in tijden van warmte en droogte. Deze aanhanger met de waterta
nk erop heeft een tractor of een ander trekvoertuig nodig om water te kunnen geven aan de planten in de bloembakken en de rotondes.”
Op de vraag “Hoe nu verder?” kan dhr. Jansen nog geen antwoord geven. Hij vertelt dat de vrijwilligers zich beraden over die vraag. De Dorpsverfraaiing zoekt een vervangend trekvoertuig, liefst zo milieuvriendelijk mogelijk.

Heeft u suggesties? De Dorpsverfraaiing stelt meedenken op prijs. Mail uw ideeën naar info@dorpsverfraaiing.nl.

Voorjaarsmarkt 2019

Traditioneel vindt op de zaterdag voor Moederdag, dit jaar op 11 mei, weer de jaarlijkse voorjaarsmarkt plaats.

Stichting Dorpsverfraaiing zal weer een ruime keuze aan planten te koop aanbieden.
De opbrengst komt ten goede aan het vele werk dat de stichting verzet voor het ruime centrum van Twello.
Voorbeelden hiervan zijn het onderhoud van ruim 80! plantenbakken en maar liefst 3! rotondes.

Hobbyistenmarkt 2019

 

Verder zullen weer een aantal hobbyisten hun eigen gemaakte producten tonen en verkopen. Voor de hobbyisten zijn 22 kramen beschikbaar.

Aanmelden kan via deze link.

Kortom, zaterdag 11 mei wordt weer een gezellige dag in Twello.
Noteer deze datum vast in uw agenda.

Kerst 2018

De kerstboom op het Dorpsplein

Bakfiets

Bij  de Stichting Dorpsverfraaiing  staat duurzaamheid voorop.

Vandaar dat wij zoveel mogelijk het onderhoud aan onze bloembakken en rotondes met deze gerenoveerde bakfiets gaan uitvoeren.

Dus zo min mogelijk met de tractor of de auto op pad, maar gezond met de bakfiets.

Jullie zullen ons dan ook regelmatig met ons nieuwe vervoermiddel zien in het dorp.

Nieuwe plantenbakken

Stichting Dorpsverfraaiing is bezig een deel van de plantenbakken te vervangen.

Op bijgaande foto is een voorbeeld te zien, zoals deze reeds  op het Dorpsplein staat.

Zaterdag 12 mei 2018 Voorjaarsmarkt en markt voor Hobbyisten

Evenals voorgaande jaren organiseerde Dorpsverfraaiing weer haar jaarlijke voorjaarsmarkt op de zaterdag voor Moederdag.
Dit jaar 2018 was dat 12 mei.
Voor de derde keer werd deze voorjaarsmarkt op het Dorpsplein in Twello gehouden. Dat was evenals vorige jaren weer een doorslaand succes. De opkomst was bijzonder goed en het weer hadden we mee.

Ook dit jaar waren weer 20 kramen beschikbaar voor hobbyisten, die hun eigen gemaakte producten konden promoten en verkopen.

Klik hier voor een impressie van de voorjaarsmarkt 2018.

Stichting Dorpsverfraaiing Twello